Освітня програма
Фізична хімія
Профіль освітньої програми
Тип ступеня та обсяг програми | Одиничний, тривалість програми – 120 кредитів ЄКТС, 1 рік 9 місяців |
Вищий навчальний заклад (заклади) | Донецький національний університет імені Василя Стуса, Україна
Vasyl’ Stus Donetsk National University, Ukraine |
Акредитаційна організація | Відділ ліцензування Департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування Міністерства освіти і науки України, НАЗЯВО |
Період акредитації | Програма впроваджена у 2014 р., акредитована на 10 років
Сертифікат про акредитацію: НД-IV № 0273082, 03.06.2014 (протокол № 109), термін дії – 01.07.2024 |
Рівень програми | Національна рамка кваліфікацій України (7 рівень, другий магістерський рівень),
Рамка кваліфікацій Європейського простору вищої освіти QF EHEA (Second cycle), Європейська рамка кваліфікацій для навчання впродовж життя EQF LLL (level 7) |
Мета програми
Підготовка фахівців, що мають поглиблені знання та розуміння понять, явищ і закономірностей, отриманих на рівні бакалавра хімії, та можуть застосовувати цей базис для розвитку і використання ідей у дослідницькому контексті. Забезпечення переліку компетентностей, що дадуть можливість працевлаштування як професіональних хіміків в галузі хімічної та пов’язаних з нею промисловостей. Забезпечення знань та компетентностей, що дадуть доступ до освітніх програм третього циклу.
Характеристика програми
1 | Предметна область / Спеціальність | 10 Природничі науки / 102 Хімія |
2 | Фокус програми: загальна/спеціальна | Спеціальна в галузі фізичної хімії |
3 | Орієнтація програми | Дослідницька |
4 | Особливості програми | Науково-дослідна діяльність. Розуміння, критична оцінка та оптимізація фізико-хімічних проблем академічного та промислового спрямування. Мобільність за програмою Erasmus+ та ін. – рекомендується, але не є обов’язковою. |
Працевлаштування та продовження освіти
1 | Працевлаштування | Навчальні заклади, наукові установи та підприємства хімічної, харчової, переробної, біомедичної, фармацевтичної, харчової промисловості тощо. Здатність швидко й легко адаптуватися до споріднених областей.
2113 – професіонали в галузі хімії; 2113.1 – наукові співробітники (хімія); 2113.2 – хіміки; 2310 – викладачі університетів та вищих навчальних закладів. |
Продовження освіти | Докторські програми з хімії та споріднених областей. |
Стиль та методика навчання
1 | Підходи до викладання та навчання | Лекційні, лабораторні, практичні, семінарські та консультаційні заняття у невеликих групах; виконання наукових досліджень при підготовці магістерської роботи під керівництвом досвідченого фахівця. |
2 | Система оцінювання | Оцінювання протягом семестра та за результатами сесії (усні та письмові іспити, заліки), практики; підготовка презентацій, доповідей на наукових конференціях; захист магістерської роботи. |
Програмні компетентності
1 Інтегральні компетентності
Здатність розв’язувати складні задачі і проблеми у галузі професійної діяльності або у процесі навчання, що передбачає проведення теоретичних і практичних досліджень та/або здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог (ІК).
2 Загальні компетентності
- здатність застосовувати знання на практиці, розв’язувати задачі, пов’язані з якісною та кількіс-ною інформацією (ЗК-1);
- обчислювальні навички, включаючи аналіз по-милок, оцінки порядку величини, а також коректне використання одиниць (ЗК-2);
- здатність управляти інформацією з первинних та вторинних інформаційних джерел, включаючи інформаційний комп’ютерний пошук он-лайн (ЗК-3);
- уміння аналізувати матеріал та синтезувати концепції (ЗК-4);
- здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати рішення (ЗК-5);
- інформаційно-технологічні уміння: обробка те-ксту, використання електронних таблиць, реєстра-ція та зберігання даних, предметно-орієнтоване ви-користання Інтернету (ЗК-6);
- навички планування та управління часом (ЗК-7);
- міжособистісні навички, що стосуються здатно-сті взаємодіяти з іншими людьми і брати участь у командній роботі (ЗК-8);
- уміння спілкуватися, включаючи усну та пись-мову комунікацію однією з поширених європейсь-ких мов, а також мовою рідної країни (ЗК 9);
- навчальні навички, необхідні для безперервного професійного розвитку, що також передбачає здат-ність працювати самостійно (ЗК-10);
- етичні зобов’язання (ЗК-11).
3 Фахові компетентності
- здатність демонструвати знання та розуміння основних фактів, концепцій, принципів та теорій, пов’язаних з вивченими областями фізичної хімії (СК-1);
- здатність застосовувати отримані знання та уміння до розв’язання якісних та кількісних проблем маловідомого походження (СК-2);
- здатність адаптувати та застосовувати методологію до вирішення маловідомих проблем (СК-3);
- навички формування і викладання навчального матеріалу, а також керівництва науково-дослідною роботою студентів (СК-4)
Пов’язані з хімією практичні вміння:
- навички, необхідні для виконання поглиблених лабораторних процедур та використання інструментарію для синтетичної та аналітичної роботи (СК-5);
- здатність планувати і проводити експерименти незалежно та бути самокритичним в оцінці експериментальних процедур та їх результатів (СК‑6);
- здатність брати відповідальність за роботу в лабораторії (СК-7);
- здатність застосовувати розуміння меж точності експериментальних даних для планування майбутньої роботи (СК-8);
Універсальні навички:
- навчальні навички, необхідні для продовження професійного розвитку (СК-9);
- здатність взаємодіяти з науковцями з інших дисциплін з між- або мультидисциплінарних проблем (СК-10);
- здатність об’єктивно засвоювати, оцінювати та представляти результати досліджень (СК-11).
Програмні результати навчання
Знання з предметної області:
- демонструвати систематичне розуміння аспектів фізичної хімії (ПРНЗ‑1);
- знати принципи, процедури та методи дослідження, що використовуються при фізико-хімічному аналізі та вивченні структури і властивостей хімічних об’єктів (ПРНЗ‑2);
- встановлювати зв’язок між структурою та властивостями досліджуваних об’єктів (ПРНЗ-3);
Когнітивні уміння з хімії:
- демонструвати здатність розуміти, здійснювати та розвивати основний процес дослідження в області фізичної хімії (ПРНУ-1);
- аналізувати інформацію, отриману при виконанні хімічного експерименту, а також отриману з літературних джерел (ПРНУ-2);
- співставляти свої наукові результати з отриманими іншими дослідниками (ПРНУ‑3);
- обробляти дані, отримані при проведенні експерименту, в тому числі з використанням спеціалізованого програмного забезпечення (ПРНУ-4);
- узагальнювати результати власного дослідження у вигляді наукових публікацій, магістерської роботи (ПРНУ-5);